

![]()
Икономика
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служителиКачествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение.През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители.
Кирил Стойчев
| 19 Септември 2025, 20:08 ч.
Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение. През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители. Това каза в интервю управителят на "Български йогурт" ООД Петър Личев по повод инициативата "Избирам България". По думите му българската образователната система в момента не може да отговори на нуждите на бизнеса и икономиката за подготовка на тясно специализирани кадри. Малко се работи по програми за практика в предприятията, което е основополагащо за младите хора, които усвояват теорията в училищата и университетите, смята Петър Личев. "След 1989 г. в нашия сектор винаги е имало недостиг на кадри. Наемали сме и хора без нужната квалификация, стига да са мотивирани да се научат", посочи още той. "Български йогурт" съхранява българската млечна традиция вече 31 години Млекопреработвателното предприятие "Български йогурт" е създадено през 1994 г. Разполага със съвременно оборудвана мандра близо до Ямбол, по пътя за село Веселиново. Капацитетът е преработка на до 20 тона мляко на ден – 15 тона краве и 5 тона овче. Сред познатите продукти на марката са кисело мляко, саламурено сирене и кашкавал от краве и овче мляко, масло, цедено кисело мляко, топено сирене и др. В момента компанията работи изцяло за вътрешния пазар. "Вече 31 години съхраняваме старата българската млечна традиция. Това, което ни отличава е, че се стремим да запазим автентичния български вкус и рецепти, старата технология на производство. Използваме живи закваски – и в киселото мляко, и в производството на сирене и кашкавал", отбеляза управителят на "Български йогурт". По думите му ръчният труд в производството също допринася за типично българския вкус на млечните продукти, които са богатството на нашата национална трапеза. "Спазваме и стриктно сроковете, необходими за процеса на зреене. Кравето бяло саламурено сирене трябва задължително да зрее 45 дни при определена температура, а кашкавалът – 60 дни", обясни още Петър Личев. Според него в последните години има завръщане от потребителите към традиционния български вкус, макар и на пазара все още да се предлагат много имитиращи продукти. Предизвикателствата към млекопреработвателния сектор у нас "Предизвикателствата са едни и същи от години насам. Основното е осигуряването на качествено българско сурово мляко. Тук идва вече и въпросът с подпомагането на фермерите. Немалък е вносът у нас както на сурово краве мляко, така и на сухо мляко от Германия, Франция, Полша, Унгария и Украйна, която е един много голям производител. В последните години, заради мерките, малко се ограничи вносът на украинско сухо мляко, но пак някои намират начин да минава през трети страни и да влиза в Европейския съюз", отбеляза Петър Личев. Според него другият проблем за производителите на качествени български млечни продукти е огромната конкуренция от вносните продукти в големите търговски вериги. Затова "Български йогурт" в момента залагат на къси вериги за доставка, което гарантира свежест на продуктите. "Преди седем-осем години излязохме от големите вериги. Търсим си наши търговци и представители на едро, които да ни предлагат в даден регион в страната. Имаме и собствена дистрибуция в Ямболския регион", допълни управителят. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обяви мярката "Избирам България", насочена към завръщащите се от чужбина българи, както и към желаещите да се преместят в населено място с до 50 000 жители. "Избирам България" е финансирана от Програма "Развитие на човешките ресурси" (ПРЧР) към МТСП и се реализира в два компонента. По първия, който цели да привлече български граждани, които желаят да се завърнат в родината, могат да кандидатстват хора, които или са живели в чужбина през 12 от последните 18 месеца, или са новозавършили образованието си зад граница, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Целта на втория компонент на мярката "Избирам България" е да насърчи хора, които в момента живеят в България, да започнат работа в друго населено място с под 50 000 жители.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Темите за безкасовите плащания, цените и двойното етикиране бяха обсъдени на срещи в Мизия, Цар Калоян, Асеновград, Ивайловград и Петрич
|
![]() |
Улица „Мизия“ в комплекс „Крум Бъчваров“ във Видин става еднопосочна
|
![]() |
Изясняват се обстоятелства около инцидент с трима загинали в района на град Сливница, съобщават от МВР
|
![]() |
Хранително отравяне е причината за над 250 заболели и 99 хоспитализирани след сватба в село Филаретово
|
![]() |
Мъж, жена и 18-годишно момче са открити простреляни в кола, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София
|
![]() |

Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия |

Вотовете на недоверие са ядрения бутон на една опозиция
|
![]() |
Около 200 участници се включиха в празничното дефиле, с което започна 32-рото издание на Българския фестивал на сливата в Троян
|
![]() |
Лапидариумът в центъра на Добрич бе изпълнен с ритмите на четвъртото издание на "Добрич джаз фест"
|
![]() |
Временно движението по пътя между селата Паничери и Старосел е ограничено заради пожар
|
![]() |
Евентуален бъдещ политически проект на Румен Радев ще помогне за изчистването от паразитни организации
|
![]() |