Начало На преден план "Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
11515
Икономика

"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители

Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение.През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители.

| 19 Септември 2025, 20:08 ч.
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
Снимка © БТА

Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение. През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители. Това каза в интервю управителят на "Български йогурт" ООД Петър Личев по повод инициативата "Избирам България". 

На последната за годината сесия на Общинския съвет (ОбС) в Перник бе гласуван

Промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и це

Цената за събиране на отпадък в Стара Загора е 109 лева на тон, съобщи кметът

Мотористи от цялата страна ще облекат костюми на Дядо Коледа във Велико Търно

Самоков ще посрещне Нова година с фолклорна програма на централния площад &bd

По думите му българската образователната система в момента не може да отговори на нуждите на бизнеса и икономиката за подготовка на тясно специализирани кадри. Малко се работи по програми за практика в предприятията, което е основополагащо за младите хора, които усвояват теорията в училищата и университетите, смята Петър Личев. "След 1989 г. в нашия сектор винаги е имало недостиг на кадри. Наемали сме и хора без нужната квалификация, стига да са мотивирани да се научат", посочи още той.

"Български йогурт" съхранява българската млечна традиция вече 31 години 

Млекопреработвателното предприятие "Български йогурт" е създадено през 1994 г. Разполага със съвременно оборудвана мандра близо до Ямбол, по пътя за село Веселиново. Капацитетът е преработка на до 20 тона мляко на ден – 15 тона краве и 5 тона овче. Сред познатите продукти на марката са кисело мляко, саламурено сирене и кашкавал от краве и овче мляко, масло, цедено кисело мляко, топено сирене и др. В момента компанията работи изцяло за вътрешния пазар. 

"Вече 31 години съхраняваме старата българската млечна традиция. Това, което ни отличава е, че се стремим да запазим автентичния български вкус и рецепти, старата технология на производство. Използваме живи закваски – и в киселото мляко, и в производството на сирене и кашкавал", отбеляза управителят на "Български йогурт". По думите му ръчният труд в производството също допринася за типично българския вкус на млечните продукти, които са богатството на нашата национална трапеза. "Спазваме и стриктно сроковете, необходими за процеса на зреене. Кравето бяло саламурено сирене трябва задължително да зрее 45 дни при определена температура, а кашкавалът – 60 дни", обясни още Петър Личев. 

Според него в последните години има завръщане от потребителите към традиционния български вкус, макар и на пазара все още да се предлагат много имитиращи продукти. 

Община Стара Загора отчете успешна реализация на поставените цели за инфрастр

Кулинари подредиха 218 ястия на традиционния празник „Коледна трапеза&l

Общинските съветници във Велики Преслав ще разгледат докладна записка за опер

Предизвикателствата към млекопреработвателния сектор у нас

"Предизвикателствата са едни и същи от години насам. Основното е осигуряването на качествено българско сурово мляко. Тук идва вече и въпросът с подпомагането на фермерите. Немалък е вносът у нас както на сурово краве мляко, така и на сухо мляко от Германия, Франция, Полша, Унгария и Украйна, която е един много голям производител. В последните години, заради мерките, малко се ограничи вносът на украинско сухо мляко, но пак някои намират начин да минава през трети страни и да влиза в Европейския съюз", отбеляза Петър Личев.

Според него другият проблем за производителите на качествени български млечни продукти е огромната конкуренция от вносните продукти в големите търговски вериги. Затова "Български йогурт" в момента залагат на къси вериги за доставка, което гарантира свежест на продуктите. "Преди седем-осем години излязохме от големите вериги. Търсим си наши търговци и представители на едро, които да ни предлагат в даден регион в страната. Имаме и собствена дистрибуция в Ямболския регион", допълни управителят.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обяви мярката "Избирам България", насочена към завръщащите се от чужбина българи, както и към желаещите да се преместят в населено място с до 50 000 жители. 

"Избирам България" е финансирана от Програма "Развитие на човешките ресурси" (ПРЧР) към МТСП и се реализира в два компонента. По първия, който цели да привлече български граждани, които желаят да се завърнат в родината, могат да кандидатстват хора, които или са живели в чужбина през 12 от последните 18 месеца, или са новозавършили образованието си зад граница, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Целта на втория компонент на мярката "Избирам България" е да насърчи хора, които в момента живеят в България, да започнат работа в друго населено място с под 50 000 жители.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
През следващото денонощие ще бъде облачно и с повсеместни валежи, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. През нощта дъждът в северозападната част от страната, П ...
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на граничните пунктове с Турция "Капитан Андреево" и "Лесово", а на границата със Сърбия - на вход за леки автомобили на "Калот ...
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Противопожарните служби в България са реагирали на 99 сигнала за произшествия и са ликвидирали 58 пожара през изминалото денонощие. Няма загинали и пострадали, съобщиха на сайта си ...
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Бих определил 2025 г. като предизвикателна, но добра година, в която успяхме да отбележим значителен прогрес в много направления, заяви в навечерието на коледните и новогодишни пра ...
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Празник за малки и големи ще се състои днес на централния площад „Севтополис“ в Казанлък, съобщиха от местната администрация. Денят ще започне с посрещане на коле ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Променя се организацията на движение около храм-паметник „Св. Александър Невски“ във връзка с празничното богослужение
Въвеждат се промени в движението около храм-паметник „Св. Александър Невски“ във връзка с празничното богослужение за Рождество Христово.  съобщиха от Столичната о ...
Обилен снеговалеж се очаква в цялата страна на Коледа, обявени са оранжев и жълт код
Предупреждение за обилен снеговалеж за днес, 25 декември, издаде Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В сила ще бъдат жълт и оранжев код. Това сочат данните н ...
Коледно градче в двора, пясъчна скултура на Богородица с Младенеца и коледарски буенек – страната в очакване на Коледа
Коледари, благотворителни инициативи, базари и концерти допринесоха днес за празничното настроение на хората в цялата страна в очакване на Коледа. За интересни инициативи и традици ...
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в рамките на изминалия ден. Това съобщи на сайта си Министерството на вътрешните работи (МВР) относно специализиран ...
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
Пътните настилки са предимно мокри, частично заледени по усойните места, но проходими при зимни условия. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно състояни ...
Тикер в 06:50 ч.
Въвеждат се промени в движението около храм-паметник „Св. Александър Невск ...
Начало На преден план
11515
Икономика

"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители

Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение.През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители.

| 19 Септември 2025, 20:08 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
Снимка © БТА

Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение. През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители. Това каза в интервю управителят на "Български йогурт" ООД Петър Личев по повод инициативата "Избирам България". 

По думите му българската образователната система в момента не може да отговори на нуждите на бизнеса и икономиката за подготовка на тясно специализирани кадри. Малко се работи по програми за практика в предприятията, което е основополагащо за младите хора, които усвояват теорията в училищата и университетите, смята Петър Личев. "След 1989 г. в нашия сектор винаги е имало недостиг на кадри. Наемали сме и хора без нужната квалификация, стига да са мотивирани да се научат", посочи още той.

"Български йогурт" съхранява българската млечна традиция вече 31 години 

Млекопреработвателното предприятие "Български йогурт" е създадено през 1994 г. Разполага със съвременно оборудвана мандра близо до Ямбол, по пътя за село Веселиново. Капацитетът е преработка на до 20 тона мляко на ден – 15 тона краве и 5 тона овче. Сред познатите продукти на марката са кисело мляко, саламурено сирене и кашкавал от краве и овче мляко, масло, цедено кисело мляко, топено сирене и др. В момента компанията работи изцяло за вътрешния пазар. 

"Вече 31 години съхраняваме старата българската млечна традиция. Това, което ни отличава е, че се стремим да запазим автентичния български вкус и рецепти, старата технология на производство. Използваме живи закваски – и в киселото мляко, и в производството на сирене и кашкавал", отбеляза управителят на "Български йогурт". По думите му ръчният труд в производството също допринася за типично българския вкус на млечните продукти, които са богатството на нашата национална трапеза. "Спазваме и стриктно сроковете, необходими за процеса на зреене. Кравето бяло саламурено сирене трябва задължително да зрее 45 дни при определена температура, а кашкавалът – 60 дни", обясни още Петър Личев. 

Според него в последните години има завръщане от потребителите към традиционния български вкус, макар и на пазара все още да се предлагат много имитиращи продукти. 

Предизвикателствата към млекопреработвателния сектор у нас

"Предизвикателствата са едни и същи от години насам. Основното е осигуряването на качествено българско сурово мляко. Тук идва вече и въпросът с подпомагането на фермерите. Немалък е вносът у нас както на сурово краве мляко, така и на сухо мляко от Германия, Франция, Полша, Унгария и Украйна, която е един много голям производител. В последните години, заради мерките, малко се ограничи вносът на украинско сухо мляко, но пак някои намират начин да минава през трети страни и да влиза в Европейския съюз", отбеляза Петър Личев.

Според него другият проблем за производителите на качествени български млечни продукти е огромната конкуренция от вносните продукти в големите търговски вериги. Затова "Български йогурт" в момента залагат на къси вериги за доставка, което гарантира свежест на продуктите. "Преди седем-осем години излязохме от големите вериги. Търсим си наши търговци и представители на едро, които да ни предлагат в даден регион в страната. Имаме и собствена дистрибуция в Ямболския регион", допълни управителят.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обяви мярката "Избирам България", насочена към завръщащите се от чужбина българи, както и към желаещите да се преместят в населено място с до 50 000 жители. 

"Избирам България" е финансирана от Програма "Развитие на човешките ресурси" (ПРЧР) към МТСП и се реализира в два компонента. По първия, който цели да привлече български граждани, които желаят да се завърнат в родината, могат да кандидатстват хора, които или са живели в чужбина през 12 от последните 18 месеца, или са новозавършили образованието си зад граница, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Целта на втория компонент на мярката "Избирам България" е да насърчи хора, които в момента живеят в България, да започнат работа в друго населено място с под 50 000 жители.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Променя се организацията на движение около храм-паметник „Св. Александър Невски“ във връзка с празничното богослужение
Основна линия
Обилен снеговалеж се очаква в цялата страна на Коледа, обявени са оранжев и жълт код
На преден план
Коледно градче в двора, пясъчна скултура на Богородица с Младенеца и коледарски буенек – страната в очакване на Коледа
Контекст
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
Основна линия
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
Сфера
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
В детайли
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Контекст
Заради изтегляне на тежкотоварен камион е ограничено движението по пътя Велико Търново-Гурково при разклона за село Радковци
Сфера
Зоните за паркиране в София са безплатни в празничните дни
Основна линия
Танцуващите коледари от Ямбол пазят и съхраняват уникалната за България традиция на коледарския буенек
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.